Kipras vadinamas saulėtuoju ir patys kipriečiai išskiria du sezonus: devynis mėnesius trunkančią vasarą ir trijų mėnesių pavasarį. Tad pabėgimui iš lietuviškos žiemos Kipras tampa vis populiaresnė kryptis, ypatingai, kai skrydžius pirmyn ir atgal galima įsigyti už 50 eur. Kipras pasiekiamas pigiomis oro linijomis Wizzair, kurios skraidina į Larnakos miestą, ir Ryanair į Pafoso miestą. Nors orai žiemą Kipre visgi gali būti labai įvairūs, pasitaikyti ir debesų, ir vėjo, ir liūčių, bei sniego kalnuose, tačiau kelionės metu su oru tikrai pasisekė. Dieną įšildavo iki 16-19 laipsnių, visos trys dienos buvo giedros ir saulėtos, maloniai šilta, tačiau ir ne per karšta, tad oras puikiai tiko intensyvesniam Kipro salos pažinimui. Vakare temsta pakankamai anksti, apie 17 valandą ir atvėsta, tad jau reikėtų švarkelio ar striukės.
Žmonės
Kipro salos gyventojai, tikriausiai paslaugiausi žmonės, kokius teko sutikti keliaujant. Galbūt tai ir atsitiktinumas, tačiau labai džiuginantis. Kad nereikėtų klaidžioti, arba prireikus pagalbos, dažnai teiraujuosi vietinių pagalbos. Klausiant kelio pardavėja net išėjo iš savo darbo vietos ir palydėjo mane iki nurodyto adreso. Informaciją stengdavosi perteikti kuo aiškiau ir su smulkiausiomis detalėmis. Degalinėse sulaukdavome pagalbos tiek pilantis kurą, tiek apmokant, nes kaikuriuose aparatuose nebuvo galimybės pasikeisti kalbos ir neaišku kaip naudotis. Nors vietiniai ir nelabai gerai kalba angliškai, tačiau visi stengiasi, arba pakviečia kitą žmogų, kuris angliškai kalba kiek laisviau.
Kaip susidėlioti maršrutą
Kelionės maršrutas priklauso nuo to, į kurį oro uostą skrendate, Pafoso ar Larnakos, atostogų trukmės ir apsistojimo vietos, visomis naktimis ten pat, ar vis kitoje vietoje. Kadangi mūsų skrydis ir apartamentai buvo Larnakoje, o kelionės trukmė trys pilnos dienos, tad pasirinkome kasdien važiuoti vis kita kryptimi ir gana nedidelius atstumus, kad nereikėtų skubėti. Nors mūsų maršrutai ir nebuvo labai ilgi, tačiau vistiek praleisdavome kelionėje praktiškai visą dieną.
Pirmai dienai pasirinkome Ayia Napa regioną. Pats kurortinis miestelis žiemos metu labai ramus, mažai kas dirba, tad daugiau lankėme pakeliui esančius paplūdimius ir uolas. Aplankėme Macronissos Beach, Nissi Beach, Love Bridge ir Cape Greco.
Sekančią dieną važiavome į priešingą pusę – Limasolio miesto link. Pradedant Limasolio zoologijos sodu, pasivaikščiojimu promenada link Limasolio pilies, toliau keliaujant iki Zapallo Bay, kur nuo uolos atsiveria nuostabus vaizdas į paplūdimį ir galiausiai poilsis Kuorion paplūdimyje ant jūros kranto esančioje kavinėje su šaltos kavos puodeliu. Vėliau nuo Limasolio patraukėme link mažo, žavaus Omodos kaimelio, vyndarių sostinės.
Paskutinę dieną paskyrėme Stavrovouni vyrų vienuolynui, maudynėms netoli Larnakos esančiame Careta paplūdimyje ir sostinės lankymui. Sostinė Nikosija unikali tuo, jog miesto centre yra siena ir pateikus asmens tapatybės kortelę arba pasą galima pereiti į turkiškąją Kipro pusę. Patekti į turkišką pusę patogu pėsčiomis, tačiau jei norisi važiuoti automobiliu ir daugiau pakeliauti šiaurės Kipre, pasienyje reikės sumokėti papildomą automobilio draudimą apie 20 eur.
Kur pavalgyti
Skanus ir sveikas maistas, kurio nereikėtų gaminti – svarbus gerų atostogų elementas. Nors apartamentai, kuriuose apsistojome, buvo su virtuvėle, tačiau ja pasinaudoti taip ir neteko. Kai viešbutyje nėra kasdien patiekiami pusryčiai/vakarienė, tai puiki proga išbandyti vietinius restoranus ir kas kartą valgyti vis kitoje vietoje. Restoranus renkantis geriausia atsižvelgti į internete esančius kitų lankytojų įvertinimus, taip pat atsirinkti jį pagal vietovę, meniu, interjerą, aplinką. Daugiausia restoranų teko išbandyti Larnakoje ir visus juos rekomenduočiau. Tai „Mingle Cafe“ (nedidukė, jauki kavinė su gana sveikų patiekalų pasirinkimu), „Kalamaki Bar“ (didelės porcijos ir įvairus mėsos patiekalų pasirinkimas), „Vinaria“ (čia galima tiek pusryčiauti, tiek vakarieniauti su vyno taure, kurio pasirinkimas didžiulis), „Mercato Brunch & Charcuterie” (su vaizdu į Šventojo Lazaro bažnyčią), „Ocean Basket“ (jūros gėrybių patiekalai). Teko valgyti ir Nikosijos mieste ir Omodos kaimelyje, tačiau nei pavadinimus įsiminiau, nei stipriai rekomenduoti galėčiau ten lankytas kavines. Daugelyje restoranų galima rinktis patiekalus dviems – gaunate labai įvairų, didelį maisto pasirinkimą. Dviems žmonėms pavalgyti ir atsigerti užtenka apie 30 eur. Lankantis Kipre paragaukite saldaus iš dirbtinai vytintų seniausių pasaulyje vynuogių rūšies pagaminto vyno „Commandaria“, kuris šiuo vardu minimas jau 800 metų. Taip pat galite paragauti kiprietiškos kavos, kuri verdama metaliniame kavinuke, o karštą dieną atsigaivinti šaltu kavos gėrimu „Frappe“ arba „Fredo Espresso“. Viešint Kipre rekomenduojama paragauti ir Kiprietiško Meze: mėsos arba žuvies.
Transportas
Eismas Kipre vyksta kairiąja kelio puse, o automobilio nuoma, bent jau žiemos metu viena pigiausių. Jei nuspręsite važinėti tarpmiestiniais autobusais, tai žiemos metu jie intensyviai važinėja, stotelėse matėsi turistų srautai aktyviai keliaujantys autobusais. Tačiau taip bus sunkiau pasiekti atokiau esančius paplūdimius ir kitus gamtos kampelius.
Nors kelionė truko tik tris dienas, tačiau tai idealus pasirinkimas trumpam pabėgimui iš apsiniaukusios ir vėsios Lietuvos į saulėtąjį Kiprą. Tinkamai susiplanavus, galima ir pailsėti, ir pakeliauti, paskanauti kiprietiškų patiekalų bei išsimaudyti Viduržemio jūroje. Tokiai kelionei nereikia nei imti atostogų darbe, nes pasirinkus skrydžius įtraukiant savaitgalį, reikia susiderinti tik porą laisvadienių.
Jei norėtumėte paskaityti daugiau apie keliones, kviečiu apsilankyti FB puslapyje Aplink Pasaulį: https://www.facebook.com/ikvepimaskeliauti/ Ten rasite blog‘us ir straipsnius daugybės drąsių lietuvių, kurie pavieniui arba šeimomis keliauja per pasaulį ir dalinasi savo nuotykiais, įspūdžiais, patarimais. Taip pat, jei turite klausimų susijusių su šia, ar kitomis kelionėmis, galite parašyti žinutę, pasistengsiu suteikti daugiau informacijos.